Badklåda – vad är det och varför får mitt barn det?

Barn Infektion

Har ditt barn fått kliande utslag på kroppen efter en dag av bad i vattenbrynet? Då kan det vara vattenloppor som varit i farten. Parasiterna finns i grunt vatten där barnen ofta badar och kan ge kliande blåsor som påminner om myggbett.

Vattenloppa är en parasit som orsakar hudutslag

                  Var finns vattenloppor?

Vattenloppor är från början små millimeterstora larver som finns i sötvatten eller bräckt vatten. När de kommer i kontakt med en sjöfågel tar de sig in i fågelns tarmar där de producerar sina ägg. Via fågelns avföring sprids äggen ut i vattnet där de kläcks och flyter runt tills de penetrerar och parasiterar på en sötvattenssnäcka. I sötvattenssnäckan utvecklas larverna och när de är färdiga överger de snäckan och flyter runt i vattnet för att hitta en sjöfågel. Om larven inte hittar en sjöfågel utan kommer i kontakt med ett barn istället kryper larven in under huden och dör. Det är då barnets kropp kan svara med en allergisk reaktion.

    Vilka är symtomen och kan det smitta?

Symtom på badklåda är kliande utslag över hela kroppen. Utslagen dyker i regel upp några timmar efter att ditt barn har badat. Till sitt utseende påminner utslagen om myggbett, men om ditt barn kliar sönder såren kan tillståndet förvärras. Då kan utslagen bli infekterade och mer svårläkta.

Utslagen är ofarliga och försvinner vanligtvis inom några dagar, men kan i enstaka fall orsaka starka allergiska reaktioner med feber. Det är vanligare att barn som tidigare har drabbats av allergiska reaktioner gör det än barn som inte tidigare fått det.

Parasiterna kan inte smitta mellan människor. De dör när de kryper innanför huden och kan inte leva vidare i en människokropp.

    Hur kan jag undvika att mitt barn får det?

Vattenloppor lever i sötvatten och bräckt vatten så om du helt vill undvika att ditt barn drabbas ska du undvik vatten där du vet att vattenloppor kan finnas.
Då vattenlopporna inte syns med blotta ögat kan du i förebyggande syfte ta av badkläderna på barnet och torka det torrt med en handduk efter varje dopp. Om det finns tillgång till dusch kan du tvätta av barnet och byta badkläder.

Om du vet med dig att det inte finns en dusch på badplatsen kan du ta med rent vatten hemifrån i en vattenflaska eller dunk att skölja av barnet med.

     Behöver jag söka vård för mitt barn?

Utslagen är ofarliga, men skapar obehag för barnet i form av klåda och blåsor. För att lindra besvären finns receptfria medel på apoteket som exempelvis kylbalsam. Utslagen läker ut av sig själva inom en vecka, men om de inte försvinner eller förvärras kan du höra av dig till oss på Ally. Då skickar vi en sköterska eller läkare hem till er som undersöker ert barn. Det gäller även om badklådan följs av en allergisk reaktion med feber. Då är det alltid bra att låta en läkare göra en fysisk undersökning av barnet för att kunna förskriva medicin mot infektion.