
Lunginflammation
Vad är en lunginflammation?
En lunginflammation innebär att delar av lungorna har blivit infekterade, vilka ofta orsakas av bakterier eller virus. När lungorna är inflammerade kan de inte ta upp syre lika effektivt vilket gör att du får svårare att andas.
En lunginflammation börjar ofta som en förkylning med symptom som feber, hosta och halsont, men som efter några dagar förvärras och övergår i en lunginflammation. Vanliga symptom vid lunginflammation är andningssvårigheter, slemhosta och feber. Lunginflammation kan smitta genom hostningar, nysningar eller utandningsluft från en smittad person.
Symptom vid lunginflammation
En lunginflammation börjar ofta som en vanlig förkylning som efter 4-5 dagar övergår i lunginflammation med symptom som feber, hosta, andningssvårigheter och försämrat allmäntillstånd. Symptomen för lunginflammation varierar från person till person baserat på faktorer som ålder och hälsotillstånd. Symptomen kan även variera beroende på den bakomliggande orsaken till sjukdomen, det vill säga huruvida inflammationen orsakas av virus eller bakterier.
Lunginflammation drabbar ofta äldre personer och barn under tre år. För personer som är äldre, har bakomliggande sjukdomar eller ett nedsatt immunförsvar kan sjukdomen bli svårare och kräva sjukhusvård. Barn under tre år är också särskilt mottagliga för lunginflammation då deras immunförsvar inte är fullt utvecklat. Barn kan även få andra symptom än en vuxen vid en lunginflammation.
Vanliga symptom vid lunginflammation är:
- Förkylning med hosta, feber och halsont som försämras efter 4-5 dagar
- Hosta, som ofta innebär att du hostar upp slem som kan vara vitt, gult, brunt, grönt eller blodblandat.
- Feber
- Bröstsmärtor när du andas eller hostar
- Andningssvårigheter och andfåddhet
- Nedsatt allmäntillstånd
- Frossa
- Trötthet och utmattning
- Smärtor i muskler och leder
Varför får man lunginflammation?
Lunginflammation innebär att vävnaden i lungorna infekteras och kan bero på flera olika orsaker. Vid en lunginflammation försämras lungornas förmåga att transportera syre, vilket resulterar i symptom som andningssvårigheter och slemhosta. Lunginflammation smittar oftast genom hostningar, nysningar och utandningsluft från en person som bär på smittan.
Orsaker till att man kan få lunginflammation:
- Bakterier – Den vanligaste orsaken till lunginflammation är pneumokockbakterier, men mykoplasma kan också orsaka en lunginflammation.
- Virus – Det finns förkylnings- och influensavirus som kan orsaka lunginflammation. Till exempel RS-virus, influensavirus och coronavirus.
- Svamp – Lunginflammation kan orsakas av svamp för personer med nedsatt immunförsvar eller kroniska sjukdomar.
- Främmande material – I vissa fall kan främmande material som hamnat i lungorna orsaka en lunginflammation. Det kan röra sig om matrester, dryck, saliv eller uppstötningar.
Vad kan jag göra om jag får lunginflammation?
En lunginflammation som orsakats av ett virus läker ofta ut av sig själv, medan en inflammation som orsakas av bakterier istället kräver behandling i form av antibiotika. Vid en lunginflammation är det viktigt att låta kroppen vila, återhämta sig och undvika fysisk ansträngning.
Vid en lunginflammation är det bra att:
- Vila mycket. Vid en lunginflammation bör man undvika fysisk ansträngning och se till att låta kroppen återhämta sig. Att ligga stilla för mycket är dock inte bra för lungorna då det försämrar möjligheten för dem att arbeta.
- Drick ordentligt. Om du hostar mycket eller har feber är det viktigt att få i dig vätska. Vätska tunnar ut slemmet och gör det enklare att hosta upp. Vid feber förlorar du även mycket vätska som du behöver ersätta.
- Sov med huvudet högt om du har problem med hosta på nätterna.
- Ta febernedsättande läkemedel om du har hög feber.
Kan jag förebygga lunginflammation?
Det kan vara svårt att förebygga lunginflammation som beror på virus, men det går att minska risken för att bli smittad. För att minska risken att bli smittad och bli sjuk i lunginflammation kan du:
- Vara noga med god handhygien och tvätta händerna ofta och noggrant.
- Undvik att träffa personer som är sjuka och hålla avstånd till personer som visar sjukdomssymptom.
- Försöka att undvika stora folksamlingar under förkylnings- och influensatider.
- Vaccinera dig mot säsongsinfluensa och pneumokocker om du tillhör en riskgrupp.
- Stärk immunförsvaret genom att äta sunt, motionera och undvika rökning.
När ska jag söka vård?
Vid tecken på lunginflammation är det viktigt att söka vård, särskilt om det gäller ett barn, om du är äldre eller har en bakomliggande sjukdom.
Om följande stämmer bör du kontakta sjukvården:
- Om du är äldre, har nedsatt immunförsvar eller tillhör en riskgrupp.
- Om du har ett barn som visar symptom på lunginflammation och som verkar må väldigt dåligt, till exempel är orkeslöst och svår att få kontakt med.
- Om du eller ditt barn hastigt blir sämre och får hög feber, frossa eller skakningar i kroppen.
Behandling vid lunginflammation
En lunginflammation som har orsakats av bakterier behöver behandlas med antibiotika. Om lunginflammationen har orsakats av virus brukar inflammationen läka ut av sig själv. För att veta om en lunginflammation har orsakats av bakterier eller virus krävs en fysisk undersökning.
Hur kan Ally hjälpa mig?
En lunginflammation kan vara krävande för din andning och då vill du gärna slippa gå till en lättakut eller vårdcentral. Misstänker du att du har lunginflammation kan vi på Ally komma hem till dig för en grundlig undersökning istället. Du får den hjälp du behöver direkt på plats hemma hos dig.
Såhär kan ett besök gå till:
- Vi lyssnar på lungorna när du andas.
- Vi mäter blodets infektionsvärde med ett CRP-prov som tas genom ett stick i fingret. Det är ett test för att mäta graden av inflammation och om inflammationen orsakas av bakterier eller virus.
- Vi mäter din syrehalt i blodet.
Utifrån de tester som vi gör kan läkaren avgöra om du har lunginflammation och om du behöver antibiotika. Om dina symptom är allvarliga kan du behöva läggas in på sjukhus och våra läkare ringer då ambulans.
Lunginflammation hos barn
Barn under 3 år blir oftare drabbade av lunginflammation än äldre barn och vuxna. Det beror på att deras immunförsvar ännu inte är fullt utvecklat. Smittan orsakas av bakterier eller virus och överförs i det flesta fall genom nysningar, hostningar eller utandningsluft från en person som bär på smittan. Lunginflammation hos barn kan också orsakas av att de fått i sig eller andats in föremål eller mat som skapar en infektion i lungorna.
Barn med lunginflammation kan få andra symptom än en vuxen, men inledningsvis liknas symptomen ofta vid en svår förkylning med hosta, feber, andningssvårigheter och ett nedsatt allmäntillstånd.
Följande symptom kan vara tecken på lunginflammation hos barn:
- Väsande eller pipande andning
- Snabb andning och en stötande hosta
- Barnet har ont i magen och kräks
- Barnet har nedsatt aptit
- Barnet är blek, likgiltig och orkeslös