
Afte
Vad är afte?
Afte är små sår eller blåsor i munnens slemhinnor. Såren kan uppstå av många olika anledningar, ofta i samband med en infektion. Afte kan göra väldigt ont men är ofarligt och försvinner i regel inom tio dagar.
Symtom vid afte
Afte, som också kallas aftösa sår eller aftös stomatit, kan uppstå av många olika anledningar och typiska kännetecken för såren är:
- oval form
- gulaktiga med röd kant
- rodnad i slemhinnan närmast såret
- storlek upp till 5–7 mm i diameter
- svider vid beröring.
Barn drabbas särskilt ofta av afte. På små barn som drabbas kan man märka att de inte vill äta och dreglar mer än vanligt.
Varför får man afte?
Det är oklart vad som orsakar aftösa sår. Några olika orsaker som lyfts fram är ärftliga faktorer, vitaminbrist, stress eller inflammatorisk tarmsjukdom.
Om det inte är afte?
Det finns olika sorters blåsor och sår i och kring munnen som inte är afte. Barn drabbas ofta av höstblåsor, en virusinfektion som orsakar blåsor i munnen. Munherpes är en virussjukdom som ger sår i och runt munnen. OLP är en hudsjukdom som kan drabba munslemhinnan och ge röda sår.
Vad kan jag göra om jag får afte?
För att lindra smärtan kan du byta till en mild tandkräm som inte innehåller natriumlaurylsulfat, som också kallas SLS. Detta ämne tillsätts i de flesta tandkrämer för att skapa skum, men kan irritera tandköttet. Du kan också testa receptfritt munskölj från apoteket och byta till en mjukare tandborste. Om det gör ont när du äter kan du försöka med kalla och flytande livsmedel som soppor och yoghurt.
Behandling vid afte
Afte behöver i regel inte behandlas av läkare utan läker av sig själv. Om du har riktigt svår afte kan en läkare skriva ut medel med kortison, som bedövar och underlättar läkningen. Läkaren kan även ordinera munskölj med klorhexidin.
När ska jag söka vård?
Du bör kontakta vården i följande fall:
- Du har så ont att du har svårt att äta.
- Såren är kvar efter 14 dagar.
- Såren läker och kommer sedan tillbaka.
- Du har aftösa sår och är gravid.
- Ett nyfött barn har aftösa sår.
Kan jag förebygga afte?
Eftersom man inte vet exakt vad som orsakar aftösa sår är det svårt att hindra att problemen uppkommer. Men om du har återkommande besvär kan du testa följande:
- Välj en mild tandkräm som inte håller natriumlaurylsulfat (SLS).
- Använd en mjuk tandborste som är snäll mot munnens slemhinna.
- Var försiktig med starkt kryddad eller syrlig mat.
- Använd munskölj som motverkar afte (finns på apotek).
Hur kan Ally hjälpa mig?
Afte läker oftast av sig själv inom cirka 10 dagar, men om problemen inte går över eller om du får svåra smärtor kan du kontakta Ally för att få hjälp. Vår läkare undersöker då din munhåla och frågar dig om eventuella sjukdomar och andra omständigheter.
Läkaren kan skriva ut smärtlindrande eller antiseptiska medel för munhålan som minskar besvären och snabbar på läkningen. Du kan också remitteras vidare till en specialistläkare.