
Hörselgångs-inflammation
Vad är hörselgångsinflammation?
Hörselgångsinflammation, även kallat extern otit, är en ofarlig men besvärlig åkomma som innebär att huden i hörselgångarna blir inflammerad. Inflammationen orsakas ofta av eksem eller infektion i hörselgången, som vanligen uppstår då vatten kommit in i örat under varma och fuktiga förhållanden.
Varför får man hörselgångsinflammation?
Hörselgångsinflammation kan uppstå av flera olika anledningar. Den vanligaste orsaken till inflammationen är att vatten kommer in i hörselgången, särskilt i varma och fuktiga förhållanden. Vatten i örat stör den naturliga vaxproduktionen samtidigt som det gör örat mer mottagligt för inflammation. Det beror i regel på att bakterier enklare får fäste i den fuktiga miljön.
Du kan också få hörselgångsinflammation om du rengör örat med bomullspinnar, har trånga hörselgångar, eller använder tätt slutande föremål i hörselgången, som hörapparat, öronproppar eller hörlurar.
Symptom
De vanligaste symptomen på hörselgångsinflammation är:
- Du upplever smärta, klåda eller obehag i örat
- Det rinner vätska ur örat
- Du upplever att hörseln försämrats
- Hörselgången är svullen
- Det känns som att du har lock för örat
Vid kraftig hörselgångsinflammation kan du även få feber och uppleva trötthet. Om du har mycket besvär kan det vara skönt att slippa stå i kö på en vårdcentral – därför finns vi på Ally för dig. Vi erbjuder hembesök av läkare eller sköterska så att du kan få enklare och tryggare vård direkt i hemmet.
Vad kan jag göra om jag får hörselgångsinflammation?
En hörselgångsinflammation kan gå över av sig självt, men ibland behöver du behandling för att lindra besvären. Det finns receptfria behandlingar och läkemedel som du kan använda dig av om du upplever milda besvär, exempelvis örondroppar och öronspray som dödar bakerier och hjälper till att torka ut hörselgången. Vid en pågående hörselgångsinflammation bör du helst undvika att få in vatten i öronen.
Behandling av hörselgångsinflammation
I vissa fall hjälper det inte att behandla hörselgångsinflammation hemma, istället kan du behöva söka vård om symptomen inte går över. Allys läkare kan komma hem till dig för att hitta rätt behandling av dina besvär. Om du behöver skriver vi ut recept på örondroppar eller salva med antibiotika.
När bör jag söka vård?
Om du själv försökt att behandla din hörselgångsinflammation, men upplever att dina besvär inte går över bör du söka professionell hjälp. Kontakta därför sjukvård om du upplever att något av följande besvär är ihållande:
- Smärta i örat med feber
- Rinnande vätska i örat
- Lockkänsla i örat
- Nedsatt hörsel
Kan jag förebygga hörselgångsinflammation?
I många fall går det att förebygga hörselgångsinflammation genom enkla åtgärder hemma. Det kan vara att undvika att få vatten i örat, inte använda bomullspinnar och låta bli att peta i örat.
Om du ofta har tätt slutande föremål i öronen, som hörapparat eller hörlurar, kan det vara bra att med jämna mellanrum lufta örat och rengöra föremålen för att förebygga hörselgångsinflammation.
Hur kan Ally hjälpa mig?
Hörselgångsinflammation går ofta att behandla på egen hand. Men om du upplever att dina besvär är ihållande eller att din hörselgångsinflammation är återkommande kan du kontakta Ally för att få hjälp och rådgivning.
Vid misstänkt hörselgångsinflammation kan du via ett teambesök få en grundlig fysisk undersökning för att få hjälp med dina besvär. Ett teambesök innebär att en sköterska kommer hem till dig och tar prover med hjälp av digitala instrument. På så sätt kan en läkare ta del av proverna och ställa en diagnos direkt via ett videomöte med dig och sköterskan.
Behöver du rådgivning eller vård för andra öronbesvär som öroninflammation eller vaxproppar, kan våra läkare på Ally självklart hjälpa dig med det också.