
Vaxpropp
Vad är en vaxpropp?
I örat finns öronvax som långsamt rinner ut för att hålla hörselgången ren och skydda örat mot fukt och infektioner. Ibland bildas en vaxpropp av öronvax som gör det svårare för vaxet att rinna ut ur örat.
Vaxproppar i örat kan både försämra hörseln, men också göra ont och irritera örat. I de allra flesta fall kan du själv få bort vaxproppar, men ibland kan du även behöva professionell behandling.
Varför får man vaxpropp?
Att få en vaxpropp i örat är ett vanligt förekommande besvär och kan uppstå av flera olika anledningar. I regel bildas vaxproppar när du använder saker i örat som gör att öronvaxet har svårare att rinna ut ur hörselgången. Det kan handla om att du använt något som sluter tätt i hörselgången, exempelvis hörapparater, hörlurar eller öronproppar.
Vaxproppar kan också uppstå när du använder bomullspinnar i örat eller av någon anledning petat med fingrarna i öronen. Även vatten i öronen kan leda till vaxproppar, då vatten gör öronvaxet segare.
Risken för att få vaxpropp ökar även om du är äldre, har trång hörselgång eller naturligt segt öronvax.
Symptom
De vanligaste symptomen på vaxpropp i örat är:
- Sämre hörsel
- Örat känns svullet och gör ont
- Det kliar och gör ont i hörselgången
- Det känns som att du har lock för örat, speciellt efter att du duschat då vatten fastnar mellan trumhinnan och vaxproppen
- Du upplever yrsel eller att det susar i örat
Vad kan jag göra om jag får en vaxpropp?
Om du är vuxen går det ofta att behandla och få bort vaxproppar hemma med hjälp av receptfria läkemedel. Det finns flera olika receptfria läkemedel som hjälper till att lösa upp vaxproppar, som örondroppar och öronspray.
Förutom uppmjukande receptfria läkemedel kan du också få bort vaxproppar med hjälp av gummiballong med pip som sköljer bort och spolar rent vaxet från örat med hjälp av ljummet vatten.
Tänk på att receptfria läkemedel inte bör användas på barn utan professionell undersökning.
Behandling av vaxpropp
I vissa fall hjälper det inte att behandla vaxproppar hemma, istället kan man behöva professionell hjälp för att få bort en vaxpropp. En läkare kan hjälpa till att ta bort vaxproppar genom att spola bort vaxproppen med ljummet vatten, föra in ett instrument i hörselgången, eller genom att använda en så kallad öronsug som suger ut vaxproppen.
När bör jag söka vård?
Om något av följande stämmer in bör du kontakta sjukvården:
- Du misstänker att ditt barn har en vaxpropp
- Du har behandlat vaxproppen med receptfria läkemedel utan framgång
- Du får sämre hörsel
- Det rinner var ut ur örat och kliar
- Dina öron värker och gör ont
Om du har besvär med dina öron kan vi på Ally hjälpa dig! Boka ett hembesök direkt online eller ring oss!
Kan jag förebygga vaxpropp?
Vaxproppar går ofta att behandla på egen hand med receptfria läkemedel. Men om du upplever att dina besvär inte går över kan du kontakta Ally för att få hjälp och råd.
Vid misstänkt hörselgångsinflammation kan du via ett teambesök få en grundlig fysisk undersökning för att få hjälp med dina besvär. Ett teambesök innebär att en sköterska kommer hem till dig och tar prover med hjälp av digitala instrument. På så sätt kan en läkare ta del av proverna och ställa en diagnos direkt via ett videomöte med dig och sköterskan.
Vi på Ally kan erbjuda teambesök, vilket innebär att en sköterska undersöker dig i ditt eget hem. Med hjälp av digitala instrument kan en läkare ta del av proverna och ge dig den hjälp du behöver samtidigt som sköterskan är hos dig. På så vis ser vi till att du får rätt behandling för dina vaxproppar eller andra öronbesvär som hörselgångsinflammation och öroninflammation.